Módszer

A kutyámnak nem arra van szüksége, amire nekem lenne az Ő helyében. A kutya nem ember. Kutya!

Célunk, hogy megtanítsuk a gazdiknak egyrészt, hogy a saját kis falkájukon belül vezér szerepet töltsenek be, amivel hatalmas terhet akaszthatnak le a kedvencünk válláról. Ezzel a kutya azt kapja amire leginkább szüksége van. Az irányítást. Jelen világunkban egy kutya nem képes kiismerni magát, nem tudja ellátni a vezérségből fakadó feladatokat. Így a meghozott döntések nagy többségében rossz döntések. Ezért fontos, hogy a mi kezünkbe legyen az irányítás. Másik fő cél, hogy a négylábú kedvencünk egészségesen, a lehető leghosszabb ideig hű társunk legyen egy harmonikusan jól működő kapcsolatban.

995094_10200955432519915_1702292581_nA megfelelő kommunikáció kialakításával és a kutyák ösztöneit „kezelő” technikák segítségével nemcsak a problémákat tudjuk megszüntetni, hanem egy olyan kapcsolatot tudunk kialakítani kedvencünkkel, ami minden gazdi álma. Megfelelő tudatossággal és következetességgel erre minden gazdi képes.

A módszer 3 fő irányvonalból épül fel, melyeket egymás mellett párhuzamosan, tudatosan felépítve érjük el a célunkat. Ösztönkezelés, tanítás, életmód.

Ösztönkezelés

_DSC8158_1Ha megnézünk egy farkas falkát, mit látunk? Milyen szabályok jellemezik az életüket? Milyen szerepet tölt be a vezér pár? Mik az alapvető tulajdonságai egy jó vezérnek? Többek közt ezek a kérdések megválaszolása tereli a “Gazda” útját a vezérség felé. Hogyan? A kutya őse a farkas. Azok az ösztönök mozgatják cselekedeteiket, életüket a tacskótól a dalmatán keresztül a dobermannig. Mindegyik egyedben ugyan azok az ösztönök munkálkodnak. A módszernek pont az a lényege hogy visszamegyünk a farkasok szokásaihoz, ösztöneihez, viselkedéséhez.

Első lépése a kutyák jelrendszerének megismerése. Nagyon fontos tudni mi mit jelent és mit miért csinál. Második lépés megtanulni a kedvencünk számára egyértelmű kommunikációt. Ez a kutyákról lett lemásolva, hisz Ők anyanyelvi szinten beszélnek kutyául. Harmadik lépés pedig a következetes, tiszta “kutyabeszéd” a tekintély megszerzéséhez.

11011289_10205603058787667_7056621625418790547_nHa megtanuljuk, hogyan kell viselkednünk, úgy mint egy vezér, akkor bárhol, bármilyen körülmények között kontroll alatt tudjuk tartani a kutyát, ő pedig boldogabb kutya lesz, mert kényszerüségből nem kell a kis falkáját irányítania, védelmeznie.

Ha tekintély van, akkor az egyik fő irányvonal már rendben van.

Tanítás

422640_3233701933299_238454379_nIskolánkban kilkkerképzés van, mely a ma ismert egyik leghatékonyabb képzési módszer. A klikker a kapocs az ember és a kutya között. A közös nyelv. Csak a fizikai korlátok jelentenek akadályt a tanításban, vagyis repülni nem fog a kutya, de minden mást meg tudunk neki tanítani, anélkül, hogy akár megmozdulnánk.

Klikkerképzés – öröm a gazdának, öröm a kutyának.

A klikker-tréninget először delfinek kiképzésénél használták, az 1990-es évek második felétől terjedt el a hobbi állatartók körében. A klikkerképzés eszköze a klikker: egy kicsi műanyag doboz, fém lappal a belsejében. A lap hüvelykujjunk nyomására kattanó hangot ad. Ez a jellegzetes hang különbözik minden egyéb hangtól, így jól elkülönül a környezeti zajoktól.

418131_3233702093303_1791272339_nA tréning során kondícionált megerősítést használunk: először a kívánt viselkedést jelöljük meg valós időben a klikker hangjával, majd ezt követi a motivációt kiváltó jutalom -a legnépszerűbb a jutalomfalat. a kattanó hang pontosan jelzi a kutyának, hogy igen, ez az, a feladat kész, és érkezik a jutalom. Mivel az állatok így pontosan értik, hogy mivel érdemelték ki a kattintást és a jutalmat, az adott cselekvést gyorsan, egyszerűen és lelkesen sajátítják el. A klikkerképzés során nem alkalmazunk fizikai ráhatást, büntetést, ezért ez a módszer hatékonyan és biztonságosan alkalmazható kölyköknél is.

A klikker távolról is alkalmazható, így pl. agilityben is remekül használható. Korlátok nincsenek: a klikker segítségével bármit megtaníthatunk, amit szeretnénk, hogy kutyánk tudjon.

Életmód

A kutya nem ember, hanem kutya. Hogy vidáman, egészségesen, éljen, ahhoz meg kell értenünk, hogy mire is van szüksége és utána már tudjuk azokat a dolgokat biztosítani számára.

1661582_10204181916539999_3631387829845743327_nA kutyákba dolgozó ösztönök energiái ha nincsenek levezetve, első lépésben a környezetére káros, másodikban pedig saját magára. Az erős immunrendszer másik fő akadálya a helytelen táplálkozás. Hiába van egy hipi szupi SLK-CLK csillivilli mercédeszünk, ha keverék benzint teszünk bele nem fog működni.

Nagyon fontos, hogy megértsük a kutya védelmi rendszerét. Ha rendszeresen érik mindenféle hatások (hideg, meleg, eső, szél, stb.), akkor tud rá helyesen reagálni. Vagyis egy kutyus immunrendszere akkor működik rendesen, ha mindenféle külső hatás miatt megedződik.

_DSC8058A helyes életmóddal ezeket a dolgokat lehet rendbe tenni és a végeredmény: egy életvidám, egészséges “legjobb barát”.

Mindhárom irányvonal együttes használatával egy jól működő (bárhonnan behívható, agressziót nem kezdeményező, irányítás alatt tartott, nyugodt és kiegyensúlyozott), egészséges kutyusunk lesz, aki sikeresen birkózik meg az élet kihívásaival…

Ez a módszer a Gazdiknak olyan megoldókulcsokat ad a kezébe, amikkel szinte minden felmerülő élethelyzetet meg tudnak oldani. Legyen szó saját kutyáról, vagy akár kóbor falkáról.