Szocializáció

Meggyőződésünk, hogy rossz kutya nem létezik, legfeljebb rosszul kommunikál, vagy előélete során a megfelelő nevelési folyamatban – ezalatt értjük a kölyök és felnőttkori szocializációt- valamelyik pontnál zavar léphetett fel, esetleg külső – általában emberi – behatásra rossz kommunikációs jegyeket volt kénytelen felvenni. Melyek lehetnek ezek, mikor érdemes speciális, egyéni képzést alkalmazni a kutyánál?

Szocializációs képzésre lehet szükség, ha a kutya:

 • rosszul kommunikál fajtársaival, pl. minden kutya megtámadja, megkergeti, vagy ő viselkedik agresszívan fajtársaival
 • nem tűri meg az embereket, folyamatosan ugat, morog, esetleg megpróbálja megtámadni az embereket – házon belül vagy kívül
 • fél más kutyáktól, menekül, félelmében támad
 • fél az emberektől, nem lehet megsimogatni, esetleg „megtámadja” a felé közeledőt
 • nem kommunikál más kutyákkal, emberekkel
 • „ok nélkül” megijed hangoktól, tárgyaktól (bicikli, motor, busz, stb.)
 • számára ismeretlen helyzetekben fél vagy agresszívan lép fel

Szintén javasoljuk a képzést olyan kutyák esetén, akik:

 • menhelyről kerültek új gazdájukhoz
 • utcán kóboroltak, onnan kerültek befogadásra
 • öröklés során kerültek új gazdihoz

Természetesen a legnehezebb része a képzésnek – már ez is képzés része – a helyes helyzetfelismerés. Fontos, hogy a gazda elfogadja, hogy kutyája – bár a világ legjobb kutyája, hiszen azért választotta őt – kisebb-nagyobb problémákkal küzd, melyen segíteni kell, és aminek megoldását követően sokkal harmonikusabb, problémamentes életet tudnak együtt élni.

Hogy is zajlik a szocializáció?

Amennyiben Ön is úgy érzi, hogy a kutyával problémák lehetnek, esetleg előfordult már bármelyik eset a fent felsoroltak közül, vagy csak bizonytalan, az oldal alján található elérhetőségeinken keressen meg minket, előzetes bemutatkozás és időpont egyeztetés miatt.
A foglalkozás az iskolában, zárt területen, kontrollált körülmények között zajlik. Első alkalommal a gazda elmondása, valamint a kutya mutatott viselkedése alapján felmérjük a lehetséges problémá(ka)t, személyre szabott szocializációs programot készítünk, valamint elkezdjük a szükséges elméleti tudást átadni a gazda részére.
A további foglalkozások során nem csak a tüneteket kezeljük, feltárjuk a valódi okokat, és azok megszüntetésével „vesszük ki” a kutyából a problémás viselkedést. Ezzel párhuzamosan a gazda részére átadjuk mindazt a szükséges tudásanyagot, technikai ismeretet, amellyel el tudja érni, hogy kedvence ne csak a kutyaiskolában, de tulajdonképpen bármilyen helyzetben is „normálisan” viselkedjen.
Mindezt kiegészíti a gazdának feladott „házi feladat”, hiszen a hét minden napján ő van együtt a kutyájával, neki is kell tennie azért, hogy a probléma megszűnjön.
A szocializációs foglalkozás nem csodaszer, kivételes esetektől eltekintve nem lehet egy kutyát egy-két alkalom során „megjavítani”…

Mennyi ideig tart a foglalkozás?

Kutyától függ. Egy-egy foglalkozás általában 15-30 percig tart, de ez minden esetben függ az eb hozzáállásától, befogadóképességétől, az adott helyzettől, a gazda együttműködésétől. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kutya minden esetben jó élménnyel távozzon az iskolából, az egész képzés alatt minél több pozitív élményt gyűjtsön az általa korábban veszélyes vagy ijesztő „dolgokkal” kapcsolatban, így hozva meg a kedvét a tanuláshoz, a változáshoz.
A foglalkozások száma szintén nehezen határozható meg, általában 2-20 alkalom, de ez is egyénenként változik. A kutya és a gazda közt elért sikerek, a közös pozitív élmények is gyorsíthatják, ezek hiánya lassíthatja a folyamatot. Ezért is fektetünk nagy hangsúlyt a gazda aktív közreműködésére, hiszen ő az, aki a legtöbbet tudja tenni kutyájáért.
Fontos kiemelni, hogy a foglalkozás nem akkor ér véget, ha vannak változásra utaló jegyek, hanem amikor már az eredeti probléma megszűnt, és az esetlegesen időközben felmerülő egyéb viselkedési zavarokat is sikerült kiküszöbölni.

JelentkezésTelefonos egyeztetés után SMS-ben
Részvétel feltételeA kötelező oltások
Egészséges kutyus
Amit hozni kell
 • kutyus
 • jutalomfalat
  (apróra vágott virsli sajt vagy máj… bármi ami nem száraz táp vagy előre gyártott, készen vehető jutalomfalat)
 • póráz (szövet vagy bőr)
 • nyakörv
  (bármilyen nyakörv amiből nem bújuk ki kedvencünk)
 • a kutya oltási könyve
 • agresszív kutyák esetén bőr vagy textil szájkosarat – melyet olyan hamar leveszünk a kutyáról, amilyen hamar csak lehetséges – adott, kontrollált körülmények között
Alkalmi díj2 500 Ft / kutya

 

Két kutyus esetén a második kutyus tudunk adni kedvezményt

(Amennyiben ugyanazon az órán vesz részt)

Foglalkozás ideje15 – 30 perc